Friday, April 23, 2010

0 LEMON PARMESAN DIP - DIP AU PARMESAN


Not long ago, I suscribed to UK's N°1 magazine "Good Food" and I have been enjoying every issue since then. It is always chock-a-block full of seasonal and scrumptious recipes for any occasion...

While leafing through my April issue, I came upon a dip idea that I found particularly interesting. This "Lemon Parmesan Dip" goes particularly well with asparagus (or any other spring/summer cooked vegetable) and is easily made.

This dip is very fresh, delightfuly tangy and has a wonderfully round Parmesan flavor. Very spring-like and lipsmackingly tasty. The perfect addition to your brunches or picnics!

~ Lemon Parmesan Dip/Dressing ~
Recipe taken from "Good Food" magazine and slightly adapted by Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2010.

Ingredients:
The juice of one lemon
85g Unsalted butter, cut into small chunks
25g Parmesan, finely grated
A pinch garlic powder or 1/2 small clove fesh garlic, crushed (optional)
Salt, to taste
Pepper, to taste
Espelette pepper, for sprinkling over the top

Method:
1. Tip the lemon juice into a small saucepan.
2. Over a very low heat, add the butter.
3. Melt and stir the butter into the lemon juice until you have a smooth sauce.
4. Add the Parmesan, garlic and season to taste.
5. Set aside to cool a little (3minutes) and serve warm.


Remarks:
I added some garlic powder to give this sauce a bit more taste. However, you can leave it out. You could add some chopped fresh herbs just before serving (chervil, basil, cilantro).

Serving suggestions:
This sauce is made to accompany asparagus, but you can also use it as a salad dressing/dipping sauce for warm vegetables (fennel, bell peppers, tomatoes, etc...).

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~ Dip/Sauce Au Citron Et Parmesan ~

Recette tirée du magazine "Good Food"et adaptée par Rosa @ Rosa's Yummy Yums 2010.

Ingrédients:
Le jus d'un citron
85g de Beurre non-salé, coupé en petits morceaux
25g de Parmesan, finement râpé
Une pincée d'ail en poudre ou la moitié d'une petite gousse d'ail, écrasée (en option)
Sel de mer, à volonté
Poivre, à volonté
Piment d'Espelette, pour saupoudrer

Méthode:
1. Mettre le jus de citron dans une casserole.
2. Chauffer à basse température et ajouter le beurre.
3. Faire fondre le beurre et l'incorporer au jus de citron tout en le battant afin d'obtenir une sauce homogène.
4. Ajouter le parmesan, l'ail et assaisonner à volonté.
5. Faire refoidir 3 minutes et servir chaud.


Remarques:
J'ai ajouter de l'ail en poudre afin de donner un peu plus de caractère à cette sauce. C'est à vous de voir si vous voulez en ajouter ou non.
Vous pouvez aromatiser cette sauce avec des herbes fraîches hachées que vous incorporerez juste avant de servir (cerfeuil, basilic, coriandre).

Idées de présentation:
Cette sauce est faite pour accompagner les asperges mais vous pouvez tout à fait l'utiliser avec d'autres légumes cuits (fenouil, poivrons, tomates, etc...).

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